Sayfa: 1 / 0 |
Sayfa: 1 / 0 | |
Fotoğraf Turlarında Ekipman Tercihleri ve Dikkat Edilmesi Gereken Bazı Teknik Konular
Gerek yurtiçi gerekse yurtdışı fotoğraf turlarında bölge, mekan ve hava koşulları ile ilgili bir takım hatırlatmalar yapalım istedik.Teknik çekimlerinizde size yararlı olabileceğini düşündüğümüz kısa bilgilendirme yazısını dikkatli bir şekilde okumanızı tavsiye ederiz.
Fotograf Turlarında Açık Havada Yapılan Çekimler: Yurdışı fotoğraf turlarında açık havada gündüz yapılan çekimlerde en büyük avantajınız ışığın genelde yeterli olmasıdır. Bu gibi ışık koşullarında fotoğraf makinenizin iso ayarlarını en düşük seviyelerde tutmanız uygun olacaktır. Bu durum yüksek enstantane ve kısık diyaframda fotoğraf çekmenize de imkan sağlayacaktır.
Açık havada çekilecek mimari fotoğraflarda geniş açılı lenslerin tercih edilmesi daha uygun olacaktır. Böylece mimari yapının tamamı ya da istenilen kısmı tek kadraja sığdırılabilir.
Eğer açık hava çekimi gündüz değil de ışığın daha az olduğu gece, akşam ya da sabahın ilk ışıklarında yapılıyorsa iso değerinin yükseltilmesi ve diyaframın açılması gerekebilir. İso değerinin yükseltilmesi tercih edilecekse, yüksek iso değerinde kumlanma etkisinin az görüldüğü yeni nesil fotoğraf makinelerinin kullanılması faydalı olacaktır. Işık ihtiyacının açık diyafram ile karşılanması tercih edilecekse maksimum diyafram açıklığı 2.8 ve daha düşük f değerini destekleyen bir lens tercih edilmesi uygun olacaktır.
Eğer az ışıkta bu iki seçeneği de kullanmak istemiyorsanız ve az ışıkta mimarı çekim yapmak istiyorsanız tripod kullanmanız gerekmekte. Sadece mimari değil, hareketsiz ya da hareket algısının yansıtılmak istendiği az ışıklı saatlerde tripod kullanarak kısık diyaframlı ve düşük iso değerli fotoğraflar çekebilirsiniz. Ancak tripod kurmanın bazı açık ve kapalı ortamlarda profesyonel çekim ekipmanı olarak yorumlanması sebebiyle izin alınması gerekebileceğini unutmamanız gerekiyor.
Fotograf turlarında Kapalı Mekan Çekimleri: Yurdışı fotoğraf turlarında kapalı mekan çekimleri programa bağı olarak sıklıkla karşılaşılmaktadır. Kapalı mekân çekimlerinde de, az ışıklı saatlerdeki açık mekân hava çekim şartlarını uygulayabiliriz. Eğer çekim yaptığımız mekânda izin veriliyorsa flaş kullanımı da yapabiliriz. Kapalı mekân çekimlerde odak uzaklığı açısından bir lens sınırlaması getirmek doğru olmasa da çoğunlukta geniş açı lensler ya da odak uzaklığı daha geniş seçenek sunabilen zoom lensler daha çok tercih edilmektedir. Ancak kapalı ortamdan kasıt bir yapının içi değilde bir konser ya da gösteri salonuysa bu durumda odak uzunluğu yüksek lensler daha çok tercih edilmektedir.
Fotograf turlarında Manzara ve Doğa Peyzajı Çekimleri: Manzaralı ve doğa peyzajı çekimlerinin bol olacağı fotoğraf turlarında yanınıza geniş açılı lenslerinizi ve tripodlarınızı almanız uygun olacaktır. Eğer sahipseniz polarize filtrelerinizi de getirmeniz özellikle yansımalara ve gökyüzünün olduğu kadrajlarda daha çok seçeneğe sahip olmanızı sağlayacaktır. ND filtreniz varsa açık havada, özellikle doğada tripod ile uzun pozlamanıza imkân sağlayacaktır.
Fotograf turlarında Portre Fotoğrafı: Fotoğraf turlarında yapacağınız Portre çekimlerinde kesin bir lens sınırlaması çok doğru olmasa da odak uzaklığı yüksek lensler daha çok tercih edilmektedir. Bu lenslerin sıkıştırma etkileri daha çok olacağından hem portrenin daha gerçeğe yakın bir kadrajda fotoğraflanmasını hem de odak uzaklığının artması sebebiyle azalacak alan derinliği ile portrenin arka planının flulaşararak insan yüzünün daha çok ön planda olması sağlanacaktır. Az ışıklı ortamlarda dengeli dağılımı sağlanarak flaşın da portre fotoğrafında kullanılabileceği unutulmamalıdır.
Safari Fotoğraf Turları: Safari fotoğraf turlarında koşulların alışılagelmişin dışına çıkması bizim de alıştığımız exif ayarlarını uygulayacağımız anlamına geliyor. Her şeyden önce odak uzaklığı en az 200 mm olan bir tele lensimizin olması uygun olacaktır. Bu lensimizi genelde oldukça yüksek odak uzaklığında kullanacağımız için hareket algısı da yüksek olacaktır. Bu nedenle yüksek çekim hızın kullanacağız. Yüksek odak uzaklığının bir etkisi de düşük alan derinliği olacağı için diyaframımızı da oldukça kısmamız gerekebilecek. Tüm bu ayarlardan dolayı oluşacak ışık ihtiyacımızı gidermek için iso değerlerimizi yükseltmemiz gerekecek. Bu nedenle iso performansı yüksek bir fotoğraf makinemizin olması önem taşıyor. Ayrıca tele lensle çekimin yapmanın hareket algısını minimize etmek amacıyla makinemizin altına küçük bir yastık ya da içi giysi dolu bez torba koymamız işimizi oldukça kolaylaştıracaktır. Safarilerde kullanılan araçların yapısı ve insan kapasitesi nedeniyle genelde tripod kurma imkânı bulunmamaktadır.